Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+

L’Ajuntament de Maó impulsa el nou Pla de Reactivació i Transformació Local

Aquest divendres, l’alcalde de Maó, Héctor Pons, i el regidor de Formació i Ocupació, Carlos Montes, han presentat la primera part del nou Pla de reactivació i transformació local, que impulsa l’Ajuntament de Maó, en el marc del Pla de xoc per pal·liar els efectes de la Covid-19. Avui s’ha presentat l’anàlisi prèvia del context econòmic actual a Maó. Una radiografia de la situació actual necessària per donar inici a les diferents accions que serviran per concretar el full de ruta d’aquesta estratègia de desenvolupament local.

Antecedents

Durant la presentació del Pla de xoc de l’Ajuntament de Maó ja es va explicar que les mesures d’estímul econòmic d’aquest Pla es desenvoluparien en dues velocitats. Per una part, es van posar —i se segueixen posant— en marxa les mesures destinades a donar un suport immediat o a curt termini al teixit econòmic.

Exemples d’aquestes més immediates o a curt termini són

- Les ajudes directes als establiments directament afectats
- La campanya promocional del port de Maó: “Un port pensant en tu”
- Les campanyes promocionals “Tasta Maó” i “Compra a Maó”
- El Concurs de Tapes Tasta Maó
- Directori d’establiments “Tasta Maó”
- Campanya “Compra a Maó. Rasca i Guanya!”

També es va explicar que, paral·lelament, s’elaboraria una estratègia econòmica a mitjà i llarg termini, per dissenyar una estratègia econòmica concreta per a Maó, adaptada al nou context social i econòmic. En aquest sentit, l’alcalde de Maó, Héctor Pons, va emprendre una ronda de visites a diferents empreses locals del municipi, per conèixer de primera mà quina era la situació i les demandes de les empreses dels diferents sectors que formen el teixit empresarial de la ciutat.

En aquesta línia, l’Àrea de Formació i Ocupació de l’Ajuntament de Maó va contractar a 2 agents d'Ocupació i Desenvolupament Local (AODL), en el marc del programa SOIB Desenvolupament Local, amb l’objectiu de crear el nou Pla de reactivació i transformació local. És important assenyalar que, a més de l’elaboració d’aquest pla estratègic, l’Ajuntament de Maó seguirà desenvolupant diferents accions immediates, destinades a donar suport directe al sector econòmic a curt termini.Pla de reactivació i transformació local

L’objectiu d’aquest projecte és elaborar un document marc que permeti realitzar una radiografia del context social i econòmic actual Maó, per poder dissenyar un pla de ruta a llarg termini, adaptat al nou context, amb la intenció de reactivar i transformar l’economia del municipi, per aconseguir una recuperació real, completa i inclusiva.

En aquest context, les dues agents d’Ocupació i Desenvolupament Local han presentat —durant la presentació d’aquest matí— l’anàlisi prèvia de la situació actual. Una radiografia necessària per crear el full de ruta d’aquest document.

Preàmbul

La planificació estratègica, concretada en un pla, és un instrument molt potent de governança local, que millora el procés d’organització social i de presa de decisions. Serveix per identificar i impulsar projectes estructurals de forma consensuada.

En el context actual, urgeix posar en marxa propostes per pal·liar els efectes econòmics que la crisi sanitària del COVID ha tingut per a l’economia del municipi, i allò que seria desitjable s’ha de compaginar amb les iniciatives que s’han posat o s’estan posant en funcionament, que ja es van recollir en el Pla de xoc contra el COVID-19.

Anàlisi de la situació actual a Maó

L’any 2020, la ciutat va partir amb les millors dades de totes les sèries dels últims 8 anys, tendència que es va truncar arran de la crisi sanitària.

El gener de 2021, a Maó, hi ha:

• 1.152 comptes de cotització: -7,20 % que fa un any
• 19.802 persones en edat de treballar
• 10.919 persones afiliades a la Seguretat Social: -2,33 % que el gener del 2020
• 2.172 persones a l’atur: quasi + 30 % que el gener del 2020
• 813 persones en ERTO

Per tant, una situació delicada, que afecta a escala social i econòmica.

Procés participatiu

L’Ajuntament de Maó és plenament conscient que no pot elaborar una estratègia per reactivar i transformar l’economia de la ciutat sense comptar amb els actors directament afectats. Per això, ja han començat les reunions amb els agents econòmics i socials, a les que se sumaran entrevistes en profunditat amb persones rellevants i expertes de Maó, per dur a terme la formació de grups d’anàlisi i prospecció, que treballaran en l’anàlisi de la situació actual i la proposta d’accions.

El procés participatiu significa un compromís públic, davant la ciutadania, de transparència i compliment de les accions i dels seus terminis d’aplicació.


Fases de la planificació estratègica

FASE PRÈVIA: De novembre del 2020 a gener del 2021: recull de dades estadístiques i planificacions prèvies, locals i insulars, i diagnosi quantitativa.

1a FASE: De febrer fins a finals de març: identificació de temes crítics. Com som? Com estam? Cap on anam?

2a FASE: Abril, maig i juny: fase prospectiva, visió estratègica i pla d’acció. Com volem ser? Com ho hem de fer? Quines institucions s’hi han d’implicar?

3a FASE: Juliol: redacció i aprovació.

4a FASE: Implementació i execució: 2021-2027. Anam bé? Es compleixen els terminis?

En el marc de l’Agenda 2030

Aquest Pla de reactivació i transformació local es desenvoluparà en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de Nacions Unes, amb un objectiu principal: el creixement econòmic, per promoure activitats productives, procedir a la creació d’ocupació digna, a l’emprenedoria, a la creativitat i a la innovació, i donar suport al creixement de les petites empreses.

L’alcalde de Maó, Héctor Pons, ha considerat que l’objectiu d’aquest Pla és “aconseguir que els diferents sectors implicats en l’economia del municipi puguin tenir una visió conjunta, amb una estratègia comuna que ens permeti enfortir el nostre teixit econòmic”.

Héctor Pons ha posat en valor “la diversitat dels sectors econòmics que continuen actius a Maó”, a diferència d’altres municipis, que tenen una major dependència de sectors com el turisme. En aquest sentit, l’alcalde ha assegurat que “volem mantenir i reforçar aquesta diversitat econòmica i incentivar i millorar aquells sectors i aquelles mancances que puguem tenir en aquests moments”.

El regidor de Formació i Ocupació, Carlos Montes, ha considerat que l’objectiu de l’Ajuntament no és altre que “participar activament en la reactivació econòmica i laboral de la societat maonesa i menorquina”. En aquest sentit, Carlos Montes ha afegit que “es tracta d’un projecte transversal, que inclourà un procés participatiu amb els principals actors socials, per rebre tots els punts de vista possibles”. El regidor de Formació i Ocupació també ha explicat que un altre dels objectius d’aquest Pla serà el de “concebre projectes que puguin ser inclosos dins els plans de reactivació europeus”.Imatge