Cavall de raça menorquina

CavallÉs sabut pels experts equins que els cavalls espanyols són dels més cèlebres del món per la seva fisonomia i característiques pròpies. Dins l’àmplia gamma de races del cavall espanyol es destaca la raça menorquina per la sobrietat, resistència i elegància dels seus cavalls. La característica principal d’aquest noble animal és l’intens color negre que cobreix la seva refinada però robusta figura.

La història s’ha portat bé amb aquest animal, ja que, des d'antany, aquest rossí es va convertir en un referent de les festes patronals, en èpoques en què els seus germans d’altres races eren més valorats per la seva capacitat per treballar el camp que per la seva elegància i saber estar entre la multitud.

Els experts no coincideixen en l’origen de la raça; alguns opinen que està emparentat amb el cavall àrab i altres, amb cavalls del centre d’Europa; però tots coincideixen que en trobar-se a una illa no va tenir influències d’altres races en els seus creuaments, i va aconseguir una puresa exclusiva.

No va ser fins a finals del 1988 que el nostre millor ambaixador va ser admès al Registre-Matrícula de Cavalls de Pura Raça de la Comandància de Cria Cavallar (Ministeri de Defensa), gràcies a la mobilització dels clubs hípics de l’època, que, capitanejats pel regidor de Festes de l'Ajuntament de Maó, el senyor Pito Costa, van aconseguir que el cavall menorquí rebés el distintiu d’únic en el món.

Per al poble maonès, el cavall menorquí ha esdevingut tot un símbol; prova d'açò és la seva important presència a les festes patronals que se celebren al municipi. Protagonista per excel·lència del típic Jaleo, és un animal estimat i valorat per tots els participants de les festes, que saben que sense ells no es podrien realitzar.