Els gegants de Maó

GegantsEn Tomeu i na Guida són uns d’aquells gegants que, en una època en què no tots els ajuntaments es podien permetre de tenir-ne uns en propietat, solien anar de lloguer d’un poble a l’altre.

La majoria de vegades, la casa que els llogava era la mateixa que ja els havia creat; estem parlant de la barcelonina El Ingenio. D’en Tomeu i na Guida, no en sabem la data exacta de fabricació, ni quines van ser les mans que els van donar forma, perquè la casa creava figures i les treia al mercat sense guardar-ne cap mena d'arxiu.

Corre l’any 1934 quan en Tomeu i na Guida arriben a Maó, de lloguer, per prendre part a les festes de la Mare de Déu de Gràcia (en aquells temps Festes Populars de Setembre) i tornar de nou cap a Barcelona una vegada concloses.

En el transcurs d’aquella festa major, la mala sort o la inexperiència dels portadors va fer que la geganta sofrís una caiguda. Davant el mal estat en què va quedar, el consistori va optar per comprar la parella, restaurar-la i fer-la propietat de la ciutat abans que comunicar al llogater l’estat en què havia acabat les festes la seva geganta.

En total, el preu que es va pagar pels dos gegants, més sis cap-grossos, va ser de 1.035 pessetes.

Aquells gegants van arribar a Maó vestits de rei i reina, però com que l’ Ajuntament únicament va comprar les figures sense les robes, a l’ any següent varis modistes de la ciutat lis van confeccionar uns vestits de menorquins del segle XVIII. Cal dir que al dia d’ avui ja se lis ha renovat el vestuari en diferents ocasions però representant sempre la mateixa època i conservant el mateix estil.

Dits gegants durant bona part de la seva història van ser portats per gent contractada per l’ ocasió. És a l’ any 1992 en que, amb la finalitat de tenir una agrupació sempre a punt per portar, ballar i mantenir les figures, es crea la Colla de Geganters de Maó.

També va ser el mateix any 1992 en que els que durant molts d’ anys van ser “Els Gegants de Maó” van rebre el nom amb els que avui tothom els coneix: “En Tomeu i na Guida”.

 

GegantUna altre figura que naixeria el mateix any que l’ entitat gegantera seria el “Gegant olímpic”, creat per prendre part en la cerimònia inaugural de les olimpíades de “Barcelona 92”.

Un cop acabades les olimpíades i per lo tant la tasca per la que havia estat creada una colecció de 24 figures iguals, una d’ elles seria cedida al grup de geganters per ser ballada en les festes menorquines.

Gegants ballantCinc anys després de la data d’ inici a Menorca, de l’ avui sense precedents esclat del mon geganter, arribarien dues noves figures. Seria per les festes de Gràcia de l’ any 1997 que sortirien al carrer “en Pere i na Gràcia”, els dos gegantons del casal de gent gran d’ es Camí d’ es Castell.

Aquestes dues figures serien creades per les mateixes sòcies de l’ entitat sota la direcció de l’ artista Kiko Murillo. Representen a una parella de jubilats d’ avui en dia ,amb una vestimenta de lo més moderna i sempre a punt per portar la seva alegria en les festes dels pobles.

A l’ any 2000 li tocaria el torn al nan “En Miquelet es Salero”. La figura representa un petit graller de la colla gegantera, d’ uns deu o onze anys, amb la gralla a la mà i a punt de fer-la sonar.

En Miquelet és fet tot de cartó i va ser la primera figura creada als mateixos tallers de la l’ entitat gegantera pels membres que habitualment fan el manteniment dels gegants: Francesc Mora i Miquel Villalonga i en la fase del pintat Francesc Camps.

 

MiqueletJa seria a l’ any 2004 que amb l’ idea de recuperar la tradició de s’ Avia Corema, el popular personatge protagonista de moltes quaresmes dels Països Catalans, l’ Ajuntament de Maó decidiria crear un gegant que representes dit personatge.

Els creadors de la figura serien els artistes Catou Verdier i Josu González de Mataró.

La nova geganta seria presentada en societat el més de febrer del 2005, el mateix dia que s’ enterra el carnaval i arriben els quaranta dies d’ abstinència, durant els quals la geganta surt al carrer per, com marca la tradició, perdre un peu cada setmana.

Una altre manifestació cultural que arribaria amb l’ esclat del mon geganter a Menorca seria la recuperació de l’ oboè popular a la nostre illa. dos segles i mig deprés de la darrera notícia escrita que s’ ha pogut conservar sobre els oboès populars a Menorca ,a l’ any 1995 es crearia el grup de grallers de Maó, el que al dia d’ avui mai ha deixat d’ escampar les seves notes i incitant les ganes de ballar dels gegants maonesos.

 

S'avia Corema


Sempre portats per la Colla de Geganters de Maó, els nostres gegants en poc més d’ una dècada han assolit un protagonisme que els ha fet ser ambaixadors culturals de la nostre ciutat en festes patronals d’ altres pobles de Menorca i també en les illes veïnes i per terres catalanes.

Pàgina web del grup de geganters de Maó: www.gegantsmao.menorca.es