Artesania a Menorca

Detall artesania Detall artesania detall artesania


A Menorca podem distingir clarament dos tipus d’artesania: l’agroalimentària i l’artística.

S'entén com artesania agroalimentària tots aquells productes alimentaris realitzats amb la mateixa tècnica que els realitzaven els nostres avantpassats, de forma manual. La nostra gastronomia es basa, en gran part, en aquesta producció de formatges, pastisseria, mel, melmelades, sobrassades i altres embotits.

D'altra banda, l'artesania artística ha estat present i ha tingut un paper molt important en la societat menorquina des de fa molt temps i ha estat l’origen d’indústries, com la bijutera, d’una gran importància a la nostra ciutat.

L’actual producció artesana també té el seu origen en els antics oficis artesans com els gerres que feien utensilis per a la vida quotidiana com ribells, cadufs, cànters, gerres, pipes d’argila, regadores o menjadores per als animals o els argenters que feien bosses (moneders) de plata.

albarcaA Maó es pot trobar un ampli ventall d'artesania artística per qualsevol de les botigues del municipi. És quasi obligada la compra de les típiques avarques, calçat que utilitzaven els pagesos, també hi podem trobar ceràmica, brodat, joieria artesana, bijuteria, calçat, complements de pell, espart o d’art tèxtil; la qual cosa suposa apostar pel futur de l’artesania mitjançant la qualitat i la innovació, tant en el disseny, com en els materials i les tècniques. Dins d’aquest paràmetres s’ha creat la marca “ARTESANIA DE MENORCA” que pretén establir i aplicar uns criteris alts de qualitat per a la nostra artesania.

Se està treballant per defugir de la imatge parcialment romàntica que en alguns sectors de la societat es té de l’artesania i de l’ofici artesà, treballar per tant, per fer de l’activitat artesanal, l’activitat econòmica que en realitat és; fent que els artesans puguin fer de l’artesania la seva professió i la seva principal font de renda. És fonamental l’impuls que s’està donant a l’artesania perquè s’adapti cada dia més a la estructura econòmica actual, interactuant amb altres sectors econòmics com puguin ser el comerç, el sector turístic, la indústria, etc., que són els principals motors de l’illa. No obstant això, l’artesania a més del valor econòmic que pot tenir per si mateixa, té un valor afegit que prové d’uns coneixements i d’uns fets culturals i històrics particulars; és la tradició feta economia.

Un bon lloc on es pot trobar artesania de Menorca és el Mercat Artesà de Maó ubicat a la plaça d'Espanya, on, cada dimecres al matí, des del 15 de Juny i fins a finals d'Agost , ofereix als visitants una bona varietat d'artesania artística menorquina.