Camins de Llucmaçanes

planolLa població de Llucmaçanes és el centre d’una zona rural, molt parcel·lada des d’antic, creuada per una densa xarxa de camins rurals que comuniquen amb Maó, els altres pobles del voltant i les nombroses cases rurals del sector.

El camí principal de comunicació amb Maó és el camí de Baix, dit antigament de s’Alqueria Cremada, que comença darrere el col·legi de la Salle i entra al poble de Llucmaçanes pel carrer de sa Font. El camí està vorejat de moltes cases d’antigues vinyes i també d’edificacions residencials més modernes. Venint des de Maó, passat el lloc de ses Alzines, trobam la primera confluència de camins. Cap a ponent, un caminet estret, el camí d’en Claudis, arriba fins al camí de na Ferranda –que tractarem després-, i passa per darrere les cases de sa Cudia Cremada, una obra de principis de segle de l’arquitecte Femenias. A la mateixa confluència, cap a llevant, trobam el denominat camí Vell de Llucmaçanes, que actualment està interrumput a la zona del club de tenis de Malbúger, si bé antigament conduïa cap a Maó. Una derivació d’aquest camí és el camí de Darrere Malbúger Vell, un estret caminet voltat d’altes parets seques, recentment eixermat de l’espessa vegetació que l’obstruïa. Aquest camí segueix fins arribar a una placeta on es troba amb el camí Negre, una altra antiga via travessada pel traçat de la nova ronda, cap al nord, que ens du fins a la urbanització de Jardins de Malbúger i, cap al sud, acaba al camí de Malbúger, prop de la capçalera nord de l’Aeroclub.

Si arribam fins a Llucmaçanes, val la pena descriure els camins que, de forma radial, surten de la població. El camí de Malbúger surt del final del carrer del mateix nom i, després de molts de revolts, arriba als terrenys de l’Aeroclub, troba el camí de darrere Malbúger Vell i acaba a la carretera de Sant Lluís, prop de la seva confluència amb el camí de Santa Maria. La part final del camí de Malbúger es va destruir completament a causa de les obres de l’antic aeròdrom de Sant Lluís, però el seu traçat encara es pot resseguir.

Al final del carrer de sa Font, anant cap a Sant Lluís, trobam una altra bifurcació de camins. El de l’esquerre és el camí Vell de Sant Lluís, sense asfaltar, que actualment veu interrompuda la seva antiga connexió amb el poble de Sant Lluís per causa de la pista de l’Aeroclub. El ramal de la dreta de la bifurcació és l’important camí de Biniparrell, poblat de moltes cases, que continua dins el terme de Sant Lluís i arriba fins a s’Ullastrar, després de passar la mitgera de termes, situada en el caminet denominat des Tort.

Darrere l’església de Sant Gaietà –construïda a principis del segle XX- comença un altre vial rural, l’anomenat camí de Biniati. Es un camí per a vianants, molt interessant, que continua també dins el terme de Sant Lluís, cap al sector de Biniati i Binissafúller. Té una derivació al seu principi, abans d’arribar als antics estables de Llucmaçanes Gran, que es coneix com camí de Tornaltí. Obstruït fins no fa gaire per la vegetació, aquest caminet tira cap a ponent i acaba actualment en els terrenys de l’aeroport de Menorca, que ocupen les terres de les antigues finques de Tornaltí. Antigament construïa una comunicació que arribava fins al poble de Sant Climent.

Passem ara al camí de na Ferranda –o de Dalt-, una transitada via de comunicació, poblada amb nombroses cases rurals, que comunica el poble de Llucmaçanes amb la carretera de Sant Climent. Cap a la seva meitat, surt a l’esquerra el camí de Tornaltí d’en Vigo, que mena també cap a la zona de l’aeroport a través d’un traçat estret i tortuós, reobert de nou al trànsit de vianants. Quasi al final del camí de na Ferranda, en el darrer entrefoc de camins d’aquesta complicada xarxa viària, trobam l’altre boca de camí d’en Claudis –que començava, tal com hem vist, al camí de Baix- i la seva prolongació a l’altra banda del camí de na Ferranda, el camí des Corb, que ens du cap a la zona de Curnia i la carretera de Sant Climent, després de passar per les instal·lacions del parc de bombers.