Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
         
 
 
 
Ajuntament Administració municipal Turisme Seu electrònica Cambiar idioma al aleman
Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+

Èxit de participació en el primer recorregut de les Rutes d'Hivern 2020!

Petites impressions sobre... La Ruta 1 (23 – 02 – 2020)

Llucmaçanes

En un dia radiant de finals de febrer, 118 seríem les persones que el passat diumenge 23 de febrer iniciàvem la primera de les rutes d’hivern, que, organitzades per l’Ajuntament de Maó, anirem fent per descobrir una part del terme de Maó, passejant pels seus camins rurals, fins al proper mes de maig.

Els camins

L’aparcament del Poliesportiu Municipal era el punt de sortida (i d’arribada) que ens encaminaria cap a la ruta elegida, que, després de passar pel pont d’entrada a Maó (La Salle) i la M-12 (carretera de Sant Climent), ens permetia iniciar el passeig pels camins de n’Eymar, de Baix, d’en Claudis i de na Ferranda, per conèixer un dels llogarets més captivadors del terme de Maó, Llucmaçanes.

El pla de Sant Gaietà es convertiria en el punt de recés, per berenar i descansar; seguidament, i amb les forces recuperades, seguiria la visita a l’església homònima (1885), per deixar-nos endur, històricament, sobre els orígens d’un dels indrets bucòlics de la nostra passejada.

Tot Llucmaçanes és ple d’encant: els seus camins d’accés –fins a sis, de forma directa–, els carrers, les cases, els hortets, la seva gent, la seva identitat, tot ben conjuntat, sobre una plana a 65 metres per damunt del nivell del mar, és el resum, avui, d’un agrupament de cases espargides pels antics camins rurals dels voltants, fins a la meitat del segle XIX, quan, a petició dels casolans del llogaret, es traçava –el 1889– un alineament de carrers i cases, amb disseny de l’arquitecte Antoni Vila i Palmés.

Els camins de Malbúger Vell i el de Darrere Malbúger Vell ens permetrien tornar a enllaçar amb el primer tram del camí de Baix i, des d’aquí, retornar al punt de partida.

Una passejada de 118 caminants que han conegut no només una porció del terme de Maó –i, en concret, els voltants de Llucmaçanes– sinó més tost els valors antropològics, etnològics, paisatgístics i naturals que ens ofereixen els camins rurals dels nostres entorns més propers.

Francesc Carreras
Guia de les Rutes d'Hivern 2020

Imatge