Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
       
 
 
 
Ajuntament Administració municipal Turisme Seu electrònica Cambiar idioma al aleman
Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+

Imatge
20/04/2017
L’equip City-Zen treballarà simultàniament a una zona urbana de Maó i al conjunt de l’illa.
 

CITY-ZEN ROADSHOW ESCULL MENORCA PER DESENVOLUPAR EL CONCEPTE DE CIUTATS I REGIONS D'ENERGIA ZERO

Menorca és el cinquè territori escollit per City-Zen Roadshow per desenvolupar i demostrar el concepte de Ciutats i Regions d’Energia Zero. El seminari, que tindrà lloc entre els dies 24 i 28 d’abril, ha estat presentat avui per la presidenta del Consell Insular de Menorca, Maite Salord; el president del Consell Científic de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME), Miquel Àngel Limón; i el coordinador del programa, Jesús Cardona.

Salord ha agraït l’impuls d’un projecte, a càrrec l’Institut Menorquí d’Estudis en col·laboració amb l’Ajuntament de Maó i el Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears (COAIB), per tal de fer possible que aquest programa europeu arribi a l’illa, ja que “lliga a la perfecció amb el concepte de Menorca Reserva de Biosfera i permetrà extreure conclusions ben interessants, a més de poder gaudir de les ponències de professors universitaris de gran nivell acadèmic”.

Jesús Cardona ha subratllat la participació de representants de la Unió Europea, així com d’estudiosos en energies renovables, urbanisme i ordenació territorial. Rere el complet programa d’activitats obertes al públic en general, el coordinador ha destacat l’objectiu comú d’establir una visió de futur per a l’illa de Menorca. Més de 20 socis City-Zen treballen junts per aconseguir-ho a partir de diversos conceptes tecnològics i socials. El City-Zen Roadshow col·loca fermament a la ciutadania en el centre d'aquest desafiament. Té un enfocament científic i proposa un disseny urbà on els ciutadans poden desenvolupar el seu propi programa de ciutat sostenible. “Aquest full de ruta ens servirà per aconseguir possibilitats de finançament i assessorament expert en tota la transició que representa cap a energia zero i que s’emmarca a la perfecció en el concepte de Menorca Reserva de Biosfera”, ha dit. La idea és idò projectar un futur sostenible a partir de tota la feina feta i arribar a una conclusió en forma de visió de futur per a una illa sostenible. Els resultats estan específicament relacionats amb una sèrie d’escenaris energètics i el potencial del territori insular. “Segons el grau de compromís de les entitats i agents locals, es pot desenvolupar un projecte a llarg termini amb finançament i assessorament expert per part de la Unió Europea”.

L’equip City-Zen treballarà a Menorca simultàniament a una zona urbana de Maó (àrea al voltant de J. A. Clavé, Sínia Costabella i Avinguda Menorca), així com en el conjunt de l’illa. Sobre aquestes bases, s’estudien tots els aspectes de sostenibilitat i es realitza un projecte de futur enfocat a 0 emissions de CO2, tenint en compte la mobilitat, l’ús de l’aigua, l’energia i els residus. El Roadshow incorpora experts en urbanisme sostenible i arquitectura, la comptabilitat del carboni, la cartografia potencial d’energia i tecnologies eficients reconegudes internacionalment. Aquestes especialitats globals han de trobar sinergies amb el coneixement, la societat, l’economia i les iniciatives locals. Hi ha previstos tallers, classes magistrals i seminaris amb un programa intensiu de treball que pretén tenir un efecte màxim.

Totes les despeses van a càrrec del programa City-Zen. Només demanen uns espais de treball i conferències, així com la implicació de les institucions i entitats locals, amb l’assistència i implicació de com més gent millor.

Tots els esdeveniments es faran a l’IME, excepte la conferència “Disseny Bioclimàtic” que tindrà lloc al Col·legi d’Arquitectes; i la cerimònia final “Illa Sostenible – La visió de futur” que serà a la Sala de Plens del Consell Insular de Menorca, dia 28 d’abril, entre les 10 i les 12 hores.

Maó, 19 d’abril de 2017 - Nota informativa publicada pel Consell Insular de Menorca

Imatge 

Tornar