Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
       
 
 
 
Ajuntament Administració municipal Turisme Seu electrònica Cambiar idioma al aleman
Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+

Imatge
21/02/2017
L’objectiu de la iniciativa és que la ciutadania de Maó decideixi a què vol destinar una part dels pressupostos municipals.
 

L’AJUNTAMENT IMPULSA ELS PRIMERS PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS

L’objectiu de la iniciativa és que la ciutadania de Maó decideixi a què vol destinar una part dels pressupostos municipals.

Maó, 21 de febrer de 2017

Aquest matí, el regidor de Participació Ciutadana, Biel Pons, i el primer tinent d’Alcaldia, Héctor Pons, han presentat els pressupostos participatius de l’Ajuntament de Maó per al 2017. L’acte també ha comptat amb la participació d’Aina Tejero, tècnica externa que ha col·laborat en la redacció del projecte.

Héctor Pons ha explicat que els pressupostos participatius són “una experiència innovadora a Maó i un compromís polític dels grups que conformen l’equip de govern", i ha afegit que “es tracta d’una oportunitat perquè els ciutadans prenguin part de forma activa en les decisions i accions polítiques al nostre municipi”.

“Atracar els ciutadans a les institucions, a la política i a la presa de decisions; reforçar la relació entre els ciutadans i el govern municipal; conèixer els interessos i necessitats de la ciutadania; i fer pedagogia política pel que fa a la participació, coneixement i funcionament de les institucions”, són alguns dels objectius que, segons Pons, persegueix aquesta iniciativa.

Per la seva banda, Biel Pons, ha explicat que es dedicaran 200.000 euros a aquest projecte, i ha afirmat que “tot procés de participació ciutadana ha de donar molta importància a la informació, per tal que la ciutadania tingui tota la informació possible perquè pugui participar en plenitud de facultats”.

El regidor també ha explicat que per a l’elaboració del projecte s’ha comptat amb l’assessorament d’una tècnica externa i s’han estudiat altres projectes, tant de l’estat espanyol com de l’estranger. En aquest sentit, Pons ha assegurat que s’ha optat per “un model en el qual la ciutadania participa de la manera més directa”, ja que, segons ha dit, “podríem haver triat deu projectes i que la gent els votés, però hem preferit que la gent elaborés els projectes i després posar-los a votació”.

Pons també ha explicat que “cada projecte podrà tenir un valor màxim de 50.000 euros, per evitar que un o dos projectes es mengin tot el pressupost”, amb la qual cosa com a mínim hi haurà quatre projectes.

Finalment, Pons ha recalcat que “ens interessa molt fer pedagogia de la participació, perquè la gent sàpiga exactament com s’ha de fer, i quins criteris ha de tenir un projecte perquè es pugui presentar”, i ha subratllat que “volem mostrar com es pot establir un diàleg entre l’administració i la ciutadania per poder crear projectes”.

De quin pressupost disposem?

El pressupost és de 200.000 euros.

Qui pot participar?

- Qualsevol persona major de 16 anys i empadronada a Maó, des d’un mínim de 4 mesos abans.
- Les persones menors de 16 anys podran realitzar propostes si compten amb la firma i les dades d’una persona major d’edat.
- En la votació de les propostes, podran participar totes les persones majors de 16 anys, empadronades al municipi de Maó (4 mesos abans del període votació com a mínim).

Quin tipus de propostes es poden presentar?

Les propostes presentades han de:

- Ser un projecte de barri/ciutat
- Ser competència municipal
- Ser realitzables tècnicament
- Ser viables econòmicament
- Respectar el marc jurídic i legal existent
- Ser d’interès general
- Ser una inversió o activitat i tenir principi i final
- Les propostes no podran superar ¼ part del pressupost; és a dir, 50.000 euros.

Quan es durà a terme?

Febrer: presentació dels pressupostos participatius i dels tallers informatius
Març: elaboració i recollida de propostes i assemblees de propostes
Abril: validació de les propostes
Maig: publicació de les propostes finalistes i votació

Com es pot participar?

- Emplenant un formulari que trobareu en els díptics informatius. El podeu tribar al final d'aquesta pàgina.

- El formulari s’ha de remetre a pparticipatius@ajmao.org, o presencialment a:

• Oficina d’Atenció Ciutadana
• Biblioteca Pública de Maó
• Casal Jove
• Casal de Gent Gran
• Escola de Persones Adultes
• Claustre del Carme
• Poliesportiu Municipal


Imatge