Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
       
 
 
 
Ajuntament Administració municipal Turisme Seu electrònica Cambiar idioma al aleman
Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+

Imatge
24/01/2017
La bruixeria, la bioarquitectura i la impressió en 3D completen l’oferta formativa per a aquest 2017
 

SALUT I PATRIMONI DESTAQUEN ENTRE LES TEMÀTIQUES DELS CURSOS DE LA XXI EDICIÓ DE LA UIMIR

La bruixeria, la bioarquitectura i la impressió en 3D completen l’oferta formativa per a aquest 2017

Maó, 24 de gener de 2017

Aquest matí, la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Maó, Laia Obrador, el director de la UIMIR, Josep Mª Fullola, la coordinadora científica de l’IME, Fina Salord, i el conseller de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca, Miquel Àngel Maria, han presentat els cursos de la XXI edició de la Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei (UIMIR), que tindran lloc durant aquest 2017.

Laia Obrador ha assenyalat que tot i que l’Ajuntament de Maó és el principal impulsor d’aquest projecte, sense la col·laboració de totes les altres institucions implicades no seria viable, i ha afegit que “des d’aquest equip de govern, seguim apostant per la formació al llarg de tota la vida, seguim apostant per la UIMIR i seguim consolidant el concepte que com a equip de govern treballem des de totes les àrees, i en el qual la UIMIR hi té cabuda, que és el de ‘Maó, ciutat educadora’". Obrador també ha volgut destacar la tasca de gestió de l’IME i s’ha mostrat confiada que aquesta edició serà un èxit.

Per la seva banda, Josep Maria Fullola ha començat la seva intervenció assenyalant que les enquestes que es van fer als alumnes de la passada edició són molt satisfactòries, i ha explicat que enguany s’ha aconseguit el reconeixement dels crèdits per al professorat de primària i secundària. Fullola també ha destacat “l’equilibri institucional” que s’ha aconseguit, en el qual “l’Ajuntament lidera, i el Consell, a través de l’IME, i les institucions acadèmiques estan impulsant amb molta força”, i ha dit que “des de la direcció de la UIMIR jo no puc fer res més que agrair a aquestes institucions aquest suport tan fort, que està fent que tornem a començar a volar com havíem volat fa vint o quinze anys”.

Des de l'IME, Fina Salord ha recalcat que aquesta edició confirma “la consolidació definitiva de la UIMIR, després de diferents etapes”, i ha subratllat que “la col·laboració institucional és clau per explicar l’èxit i la bona resposta per part del públic”. Salord ha volgut destacar l’important paper de l’IME en aquesta consolidació, no només en la gestió, sinó també des d’un punt de vista acadèmic i ha assenyalat que, per exemple, molts dels professors dels cursos són membres de l’IME.

Finalment, Miquel Àngel Maria ha fet incidència en la funció social de la UIMIR a Menorca, i ha dit que aquesta respon al concepte d’‘educació per a la vida’. Maria també ha afirmat que la UIMIR s’ha consolidat amb força perquè cobreix una triple funció social i dóna resposta a tres demandes complementàries: el reciclatge professional, les necessitats del professorat acadèmic i la curiositat o el ‘conèixer per conèixer’.

Un programa formatiu variat, amb la salut i el patrimoni com a eixos destacats

L’edició d’enguany oferirà un total de vuit cursos, que es desenvoluparan de gener a novembre, i que han estat seleccionats entre nombroses propostes provinents de l’àmbit acadèmic i de la societat civil menorquina, pel Comitè Acadèmic de la UIMIR, format per representants de l’Ajuntament de Maó, el Consell Insular de Menorca, l'Institut Menorquí d'Estudis, la Universitat de les Illes Balears, la Universitat de Barcelona i la Universitat Oberta de Catalunya.

D’entre les temàtiques tractades, destaca l’àmbit de la salut, que concentra tres cursos, relacionats amb els trastorns dels aprenentatges, la depressió i el sòl pelvià. També destaquen els dos cursos relacionats amb la gestió del patrimoni, un d’ells dedicat a la didàctica del patrimoni, que serà la contribució de la UIMIR al coneixement de la Menorca talaiòtica, i un altre que se centrarà en la interpretació, gestió i protecció del patrimoni geològic menorquí.

Completen l’oferta formativa, un curs sobre la bruixeria a Menorca, interpretada des d’un punt de vista teòric i antropològic, un curs dedicat a la bioarquitectura, un tema de gran actualitat i relacionat amb la sostenibilitat i la protecció paisatgística del nostre entorn immediat, i un taller d’impressió en 3D, que després de la gran acollida de l’any passat s’ha decidit tornar a programar.

Cursos:

Trastorns dels aprenentatges. Diagnòstic i tractament
Coordinació: Dra. Maria Vives Gomila. Universitat de Barcelona. Institut Menorquí d’Estudis

Taller d’impressió 3D: des del muntatge al disseny de peces (2a edició)
Coordinació: Bartomeu Alorda Ladaria. Universitat de les Illes Balears

Didàctica del patrimoni cultural
Coordinació: Dr. Rafael Sospedra Roca, DIDPATRI. Carolina Desel González, Museu de Menorca

Introducció a la bioarquitectura
Coordinació: Jesús Cardona Pons, arquitecte, Institut Menorquí d'Estudis

Interpretació i gestió del patrimoni geològic
Coordinació: Agustí Rodríguez Florit, Institut Menorquí d’Estudis, Agència Menorca Reserva de Biosfera

La depresión en el mundo desarrollado. Necesidad de más prevención y mejores alternativas terapéuticas
Coordinació: Dr. Mauro García Toro i Dra. Margalida Gili Planas, Universitat de les Illes Balears

El sòl pelvià: aproximació a la prevenció de les seves disfuncions a través del moviment conscient
Coordinació: Elisa Bosch Donate. Departament d'Infermeria i Fisioteràpia. Universitat de les Illes Balears

La bruixeria a Menorca: dels aspectes teòrics als antropològics
Coordinació: Dr. Antoni Picazo Muntaner, Universitat de les Illes Balears


Imatge