Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
           

Exposició a Ca n'Oliver: 'Miguel EN Cervantes. El retablo de las maravillas'

L’exposició ret homenatge a la màxima figura de la literatura espanyola i compta amb il·lustracions de Miguelanxo Prado i David Rubín, dos dels més destacats historietistes espanyols, que aborden la mostra des del llenguatge contemporani de la il·lustració i el còmic.

Maó, 7 d’abril de 2017

Aquest matí, s’ha presentat a Ca n’Oliver l’exposició Miguel EN Cervantes. El retablo de las maravillas, organitzada per Acción Cultural Española (AC/E), la Comunidad de Madrid, el Instituto Cervantes i l’Ajuntament de Maó.

La mostra es podrà veure del 8 d’abril al 24 de maig, i ret homenatge a la màxima figura de la literatura espanyola, en el IV centenari de mort de Miguel de Cervantes, celebrat l’any 2016.

L’exposició compta amb il·lustracions de Miguelanxo Prado i David Rubín, dos dels més destacats historietistes espanyols, que aborden la mostra des del llenguatge contemporani de la il·lustració i el còmic.

Durant l’acte de presentació, el regidor de Cultura, Héctor Pons, ha explicat que aquesta és la segona exposició que arriba a Maó de la mà d’Acción Cultural Española, després de Vidas gitanas, i ha assenyalat que “amb aquesta segona exposició consolidem la relació amb aquesta entitat”. A més, Pons ha assegurat que “aquesta relació ens permet que Ca n’Oliver sigui referent a Maó i a Menorca d’exposicions d’àmbit nacional, que és l’objectiu que nosaltres ens hem marcat”.

Finalment, el regidor ha convidat tothom a visitar l’exposició, “ja que té facetes diferents, tant per a adults com per a fillets i, per tant, té un vessant educatiu important”.

Per la seva banda, Leticia G. Vilamea, comissària de l’exposició, ha explicat que el títol de l’exposició és un joc de paraules, “ja que el que proposem és que el visitant descobreixi a Miguel dins el seu propi Cervantes, és a dir, dins d’una obra de teatre que no va veure en vida, que és El retablo de las maravillas”, i ha afegit que “a l’exposició proposem un joc, que és connectar la realitat amb la ficció, per veure com Miguel de Cervantes ens parla des de les bambolines de la seva obra de teatre”.

L’exposició

Miguel EN Cervantes planteja escenes biogràfiques de Cervantes il·lustrades per Miguelanxo Prado, en connexió amb El retablo de las maravillas, dibuixat per David Rubín. Prado perfila el físic de l’escriptor i la seva trajectòria vital, recreant les poques dades certes sobre la seva biografia, amb un llenguatge realista, mentre que Rubín trasllada l’acció de El retablo de las maravillas a vinyetes, i posa rostre als personatges.

El discurs expositiu està organitzat en tres parts. La primera narra les escenes de la vida quotidiana de Cervantes, juntament amb la presentació dels personatges de l’entremès. En segon lloc, presenta les escenes del Cervantes escriptor, coincidint amb la part de major acció de l’entremès; per acabar amb l’alter ego de Cervantes i la crítica social, a la vegada que es desenvolupa el desenllaç de El Retablo.

L’exposició contraposa dos nivells narratius, el de la realitat, corresponent a la vida de Cervantes, i el de la ficció, representat pel seu famós entremès. En aquest recorregut, es van desgranant temes universals, com la classe social, l’amor, la família, els diners, l’educació, la religió, la professió de l’escriptor i l’alter ego, presents tant en la vida com en l’obra de Cervantes.

L’objectiu de l’exposició és conèixer l’apassionant personatge que va ser Miguel de Cervantes, a través de la relectura d’una de les seves obres que no va veure representada en vida, El retablo de las maravillas.Imatge