Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
           

Exposició 'Noray. La ancha frontera', de Juan Valbuena

Es tracta d’una mostra del fotògraf Juan Valbuena, que s’emmarca en els actes programats dins les Trobades Literàries Mediterrànies Albert Camus, que organitzen l’Ajuntament de Sant Lluís i Miguel Ángel Moratinos.

Maó, 6 d’abril de 2017

Aquest matí, s’ha presentat l’exposició fotogràfica Noray. La ancha frontera, del fotògraf Juan Valbuena, que es podrà veure a la Sala de Cultura Sa Nostra de Maó, des del 7 d’abril fins al 12 de maig.

L’exposició està comissariada per Sandra Maunac i organitzada per l’Ajuntament de Maó, en el marc de les Trobades Literàries Mediterrànies Albert Camus, que organitzen l’Ajuntament de Sant Lluís i Miguel Ángel Moratinos.

En la roda de premsa celebrada aquest matí, el regidor de Cultura, Héctor Pons, ha donat l’enhorabona a l’Ajuntament de Sant Lluís "per haver liderat amb tants bons resultats aquesta iniciativa", i ha assenyalat que “nosaltres entenem la col·laboració entre institucions com positiva i necessària en projectes d’aquest nivell”, i ha recalcat que “és fonamental coordinar i programar de forma conjunta, per exemple, en l’àmbit de les exposicions i els espectacles”.

Per la seva banda, Sandra Maunac, comissària i directora de les Trobades, ha explicat que “era molt important reunir no només a persones que escriuen amb les paraules, sinó també poder portar gent que escriu amb llum i, en aquest sentit, portar un fotògraf que escriu sobre el Mediterrani i ens permet pensar sobre el Mediterrani, i ens convida a navegar-hi i endinsar-nos en diferents ciutats”.

Maunac també ha assegurat que “tota l’exposició cerca que l’espectador vagi sentint i recordant què significa ser mediterrani, què significa la llum del Mediterrani i què significa trobar-se al Mediterrani”, i ha afegit que “per descomptat, per a un públic menorquí, aquesta identificació serà automàtica”.

Finalment, Juan Valbuena ha afirmat que “l’exposició és el resum de més de deu anys de navegació per moltes ciutats i ports del Mediterrani, en un intent de generar un encreuament, una identitat comuna, una llum compartida i un cúmul d’històries que s’expliquen una vegada i una altra”.

Noray. La ancha frontera

Noray és quelcom que permet assegurar una embarcació, tot i que la navegació que va realitzar Juan Valbuena durant més de deu anys, i en la qual desitja que ens aventurem, representa un espai d’incertesa i, per tant, de llibertat.

Es tracta d’un viatge que transcorre en un territori que coincideix aproximadament amb «un país», el Mediterrani, com el denominava l’escriptor francoargelí Albert Camus —sens dubte acompanyant del viatge de Valbuena—. «Un país que, com cap altre, l’ha dut a la vegada tan lluny i tan a prop d’ell». Però, sobretot, és un espai que abraça segles d’encreuaments, on s’expliquen milers d’històries i s’evoquen centenars de trànsits, tot convertint-lo en un continent intermedi.

De la mateixa manera que va ser experimentat en cada ciutat, port o escala del seu itinerari, Valbuena ens condueix a través de les diferents fotografies per un recorregut per les entranyes dels éssers mediterranis, que va penetrant com les sensacions, experiències que caracteritzen el viatger, a aquell personatge que veu per primera vegada, sent, palpita, respira i s’enfronta a si mateix, privat de les màscares, en un espai desconegut, sense referències però amb impressions de proximitat i reconeixement.

Allò que és important en cada moment no és saber en quina ciutat estem entrant exactament, en quin port acabem d’amarrar aquesta embarcació flotant i fràgil, sinó sentir el bullici del port, les ganes de prendre cafè al primer bar i observar la gent deambular. Com en en Les noces a Tipasa d’Albert Camus, «penetrem en un món groc i blau en el qual ens acull l’olorós i acre sospir de la terra».

Després del moment de les primeres sensacions, sota el sol i implacable i, a la vegada, revitalitzador, després d’un bany per refrescar-nos, escoltant els crits dels jocs dels nens, davant el buit i, de vegades, la lletjor, després de la caiguda del sol, observant els joves casats, ens endinsem en un món de símbols, misteris i secrets. Secrets que ens explica Valbuena, idèntics als que revelava Camus quan afirmava que la glòria «és el dret d’estimar sense mesura».

NORAY (de or. inc.) 1. m. Mar. Poste, bolardo o cualquier cosa que se utiliza para afirmar las amarras de los barcos. 2. Mínimo puerto posible. 3. Palabra favorita de Juan Valbuena. 4. Libro de viajes por La Ancha Frontera, un territorio que coincide aproximadamente con el Mar Mediterráneo.

Juan Valbuena

Juan Valbuena és fotògraf i fundador de l’agència NOPHOTO, el més important i innovador col·lectiu fotogràfic espanyol, i també és director de l’editorial independent PHREE, especialitzada en fotografia documental, llibres de viatges i àlbums familiars. A més, és professor des de l’any 2006 i coordinador, des del 2013, del Master Internacional de Fotografía Contemporánea y Proyectos Personales de l’escola EFTI, considerat com el màster de fotografia en espanyol més prestigiós del món.

Lloc i horaris de l'exposició

Sala de Cultura Sa Nostra
Carrer de s’Arraval, 32. Maó

Dies laborables: de 18.00 a 20.30 hores
Dissabtes: d’11.00 a 13.30 h i de 18.00 a 20.30 hores
Diumenges i festius: tancat


Imatge