Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
           

EXPOSICIÓ A CA N'OLIVER: L'EMANCIPACIÓ DEL PAPER

L'emancipació del paper es podrà veure del 15 de desembre al 2 d’abril, i permetrà fer un recorregut per una sèrie d’obres d’artistes menorquins que han emprat aquest suport

L'exposició vol donar a conèixer l’evolució de la tècnica sobre paper durant els darrers segles, tot proposant un recorregut per una sèrie d’obres d’artistes menorquins, de naixement o d’adopció, que han fet del paper un suport destacat en el qual expressar idees i emocions, mitjançant el dibuix, el gest, el color, la textura, l’obra gràfica, el collage, la il·lustració, el llibre o la instal·lació.

El regidor de Cultura, Héctor Pons ha explicat que l’exposició “també té l’objectiu d’aconseguir que Ca n’Oliver disposi d’una oferta continuada d’exposicions d’un important interès cultural i artístic, i també volem donar a conèixer, a través d’aquestes exposicions, tant l’obra de la Col·lecció Hernández Sanz-Hernández Mora, com obres d’altres fons, com el Museu de Menorca o, fins i tot, el Teatre Principal”.

El paper com a suport artístic

El paper té unes qualitats tàctils i visuals úniques. La seva fragilitat, però també la seva lleugeresa, el converteixen en el suport ideal per l’expressió espontània i lliure de l’artista.

Originàriament, les obres sobre paper tenien la funció d’estudi o guia per a la realització de les pintures, i ja des del Renaixement els artistes dibuixaven sobre el paper les composicions que després executarien en el llenç.

Però a partir del segle XIX, aquestes obres comencen a ser considerades com a peces d’art, i els artistes empren aquest suport de manera lliure i autònoma, com a camp d’experimentació. Durant el segle XX, el desenvolupament dels mitjans mecànics de reproducció donarà lloc al naixement de dues formes modernes d’obra sobre paper: el collage i el cartell, que ja s’adreçaran a un públic de masses.

L’exposició que es podrà veure a Ca n’Oliver comptarà amb obres d’artistes de diverses èpoques, com Paqual Calbó, Francesc Hernández Sanz, Matías Quetglas, Florit Nin, Pilar Perdices, Zulema Bagur, Marc Jesús o Nuria Román, entre altres.

Imatge