Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
           

Rebosteria Típica

Crespells

Els crespells de Menorca, són pastes farcides de forma circular i amb puntes arrodonides per tota la vorera. Al principi es feien de conserva de carabassa però, amb el temps, se n’han fet altres varietats: de patata, d’ametlla, de brossat, de suquet (blanc d’ou amb sucre) i també de sobrassada.

Robiols

Els robiols de Menorca, són peces de pasta fina pastada amb oli, saïm i ou. Tenen forma semicircular o de mitja lluna i s’emplenen amb diferents farciments com tonyina, espinacs i també de carn.

Formatjades

Són pastissos composts per una massa feta amb farina i saïm, un poc de sucre, sal, llevat i llet o aigua, que adopta forma de recipient i que s’emplena amb diferents ingredients. La formatjada típica de Menorca és la de carn, tenen forma cilíndrica d’uns 8 cm de diàmetre per 2-2,5 cm d’alt. Estan farcides de carn de porc o xot i de sobrassada. Es un producte originari del món rural. Antigament es consumien el Dissabte Sant, després dels dies d’abstinència de la Setmana Santa.

Bunyols

Són pastes fregides i fetes amb farina, aigua, ous i llevat. Solen tenir un forat en el centre o un clot al fons. Es mengen com a postres, ensucrats o mullats amb mel. En alguns casos se substitueix total o parcialment la farina per patata o moniato bullit. Es costum menjar-los per l’octubre.

Pastissets

Són pastes amb forma de flor de cinc pètals, fets amb sucre, saïm, vermell d’ou i farina; i entre 6 i 7 cm de diàmetre. De color blanc per fora i groguenc per dedins. Antigament se servien per Nadal i a tots els esdeveniments familiars importants (noces, comunions...)

Flaó de Menorca

Pastís farcit de formatge tendre de mitja sal, de forma rodona amb la vorera amb puntes ovalades. La pasta s’elabora amb farina, oli i llevat premsat. S’aplana i sobre ella es col·loca el farciment fet amb el formatge mesclat amb l’ou. Damunt el farciment es posa una capa de massa a la qual, amb un motlle especial, se li fan tres talls creuats formant una estrella. Quan es couen al forn, el formatge surt pels talls i vessa sobre la superfície.

Amargos

Dolços amb forma de bola un poc esclafada fets amb ametlles capolades, sucre i blanc d’ou. De vegades, també, se’ls afegeix llimona ratllada.A Menorca hi són presents en totes les festes i imprescindibles en les de Nadal. Com que per fer amargos només s’empren els blancs dels ous i per als pastissets, els vermells, és freqüent fer-los a la vegada.

Crespellines

Pastes seques, de mida petita, pro consistents i de forma rodona amb la vorera ab puntetes. Són excel·lents per menjar al desdejuni perquè el tipus de pasta permet que no es rompin encara que es mullin dins la llet. Tenen un temps de conservació llarg.

Coca Bamba

Té la forma de l’ensaïmada però la pasta és molt més alta. Només se’n fan de llises. A la massa, s’hi afegeix al saïm i també mantega de vaca. Es mengen durant les festes dels pobles i, també, quan hi ha celebracions especials (comunions, noces, bateigs...)

Dolces

Peces llargueres de sucre esponjat. Són típiques de les festes patronals de qualsevol poble. Se solen mullar en aigua amb unes gotes d’anís. Segons la zona de Menorca poden adoptar altres coloracions; groga per addició de llimona, rosa de fresa i verda de menta.

Oranes

Fulles circulars d’uns 11cm de diàmetre, de fina pasta fregida que es mengen calentes i ruixades amb mel o ensucrades. La seva confecció és molt antiga. Pràcticament ja no se n’elaboren més que a domicilis particulars.

Caramels de rovell d’ou

Típics de Setmana Santa, tenen forma cilíndrica i es fan amb sucre i farciment de vermell d’ou. A la primeria es deien “caramels del Ram” i s’omplien de fruita i els penitents els repartien durant les processons de Setmana Santa. Posteriorment se substituí la fruita per rovell d’ou. Actualment algunes pastisseries també se’n fan de fruita.

Xocolata fort

També anomenat xocolata a la pedra: es fa amb pasta de cacau, farina d’arròs i sucre que es molen i homogeneïtzen. Es presenta en pastilles rectangulars molt consistents i dures. S’empra per cobertures i també per fer xocolata a la tassa.

Xocolata de neu

Elaborat artesanament amb pasta de cacau, farina d’arròs i sucre. El farcit, de color blanc es fa amb sucre bullida esponjada i vainilla.