Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
         
 
 
 
Ajuntament Administració municipal Turisme Seu electrònica Cambiar idioma al aleman

17/10/2019
Des de l’Ajuntament es crida els maonesos i maoneses a implicar-se en el manteniment de la neteja de la via pública i fer bon ús dels serveis de gestió de residus.

En aquest sentit, l’alcalde de Maó, Héctor Pons Riudavets, ha emès un BAN per a informar la població.
 

Mantenim Maó neta: l'Ajuntament demana la col·laboració ciutadana en la neteja de la ciutat

Que la ciutat de Maó llueixi neta és cosa de totes les persones que hi conviuen. Des de l’Ajuntament es crida els maonesos i maoneses a implicar-se en el manteniment de la neteja de la via pública i fer bon ús dels serveis de gestió de residus.

En aquest sentit, l’alcalde de Maó, Héctor Pons Riudavets, ha emès un BAN en què es fa especial incís en:

-L’obligatorietat de recollir els excrements d’animals i netejar els orins
A Maó hi ha uns 6.000 cans censats, la qual cosa implica una gran quantitat de residus. Per això les persones que treuen a passejar les seves mascotes estan obligades a recollir els excrements tant al carrer com als pipi cans, parcs, jardins i zones verdes. També a evitar que faixin les seves necessitats davant enfronts, a voreres o a llocs on puguin malmetre papereres, bancs o altre tipus de mobiliari públic. Per a fer-ho més fàcil l’Ajuntament ha repartit 3.000 “pipíbòtils”. El “pipibòtil” és un envàs plegable que es pot omplir amb aigua i vinagre per a netejar els orins i es pot aconseguir de forma gratuïta a l’Ajuntament de Maó, a les clíniques veterinàries o a través de les associacions protectores d’animals.

- L’ús del servei gratuït de recollida a domicili de trastos i residus
Acumular trastos, mobles i altres objectes al carrer entorpeix el pas i embruta de manera innecessària. Per a evitar-ho existeix un servei gratuït de recollida a domicili a disposició de la ciutadania, que el pot sol·licitar a través del telèfon 971 36 19 63. També es poden lliurar els trastos gratuïtament a les instal·lacions de la Deixalleria Municipal, de dilluns a divendres, de 7.30 a 13 h i de 15.30 a 18 h; i els dissabtes, de 8 a 13 h. Cal recordar que des del servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Maó s’ha ampliat el servei de recollida de trastos i residus a domicili de 3 a 5 vegades per semana des de l’any passatL, degut a l’elevada quantitat de sol·licituds que es rebien.

-L’horari de recollida de residus
Els fems s’han de treure en bosses tancades entre les 19.30 i les 21.30 h, i mai després que hagi passat el camió, mentre que el reciclatge es pot treure a qualsevol hora del dia.

-La neteja de voreres i espais públics
Està permès que cada veí o veïna – o comunitat de veïns, si és el cas – s’encarregui de netejar el seu tram de carrer. És una pràctica d’agrair, sempre i quan no es tiri l’aigua bruta a la via pública. En aquest cas l’aigua s’ha de tirar o bé directament a una recollida de pluvials o bé a una canalització d’aigües pròpia.

Arran de les contínues queixes que es reben a l’Ajuntament de Maó en relació a l’incompliment de les normes relatives a fems i neteja durant l’estiu es va estar preparant una campanya concreta per pal·liar la situació i durant el mes de setembre es va fer una campanya extraordinària de control en punts concrets on es produeixen el major número d’incidències. Ara es vol reforçar el compliment de les ordenances. Com explica l’alcalde Héctor Pons Riudavets es vol “informar bé a la ciutadania de quines són les normes previstes a les ordenances, un major control per part de la policia local i sancionar a aquelles persones que no compleixen la normativa”. Per a poder tenir una ciutat en millors condicions, demana la col·laboració de la ciutadania: “M’agradaria demanar a tothom que col·labori, que entre tots fem de Maó una ciutat més neta i que els ciutadans sapin que poden denunciar de forma anònima aquelles persones que incompleixen la normativa”.

15 infraccions en 10 dies
La policia local de Maó ha tramitat en l’última campanya 15 denúncies per actes incívics relacionats amb el manteniment de la via pública. Donat l’elevat incivisme detectat, l’Ajuntament va iniciar la primera campanya de control. En 10 dies s’han registrat 11 denúncies per treure els fems fora de l’horari establert, dues denúncies a persones per orinar al carrer i dues més per consumir alcohol en la via pública.

Part d’aquestes infraccions s’han detectat gràcies a la col·laboració ciutadana. De fet, qualsevol persona pot denunciar, amb una fotografia i de forma anònima, aquests mals comportaments. Es pot fer a través de correu electrònic (a l’adreça oac@ajmao.org o bé a ajuntament@ajmao.org) o a través del servei de tràmits en línea de la web de l’Ajuntament de Maó.Aquests dies des de l’Ajuntament s’està repartint informació més detallada sobre neteja de l’espai públic i civisme, a través d’un BAN.